Ekonomické vyhodnocení škod kůrovcem na lesních porostech v revíru Stříbrné Hutě - Hejná, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo ekonomické vyhodnocení škod kůrovcem na lesních porostech, aplikované na revír Stříbrné Hutě, jenž patří pod Lesní správu Tábor. Lesní porosty podléhají různým škodlivým vlivům, které snižují jejich ekologickou stabilitu. Škoda je definována jako zmenšení užitné hodnoty čili jako újma způsobená v důsledku nepříznivých vlivů. Významnou součástí entomocenózy smrčin je zejména lýkožrout smrkový a v současnosti je považován za nejvážnějšího škůdce smrkových porostů. Samotnému zhodnocení předcházelo zpracování evidence kůrovcové hmoty z let 2007 ? 2012 v dané lokalitě, zpracování evidence těžby (zejména nahodilé) a výpočty tržeb. Pomocí ceníků průměrných cen smrkové kulatiny kvality KH a A/B a zjištěných těžeb se spočítaly tržby za kůrovcovou a běžnou kvalitu. Srovnáním tržeb se zjistila ztráta způsobená žírem kůrovce. V dané lokalitě stav kůrovce nedosáhl kalamitních stavů, proto ztráty byly minimální.
Economic evaluation of damages caused by bark beetle on forest stand in the district of Stribrne Hute
Keywords: lesní porost; škodlivý činitel; revír; kůrovec; těžba; tržba; kůrovcová hmota; forest stand; adverse effect; district; bark beetle; timber harvest; revenue; bark beetle matter