Bolesti zad u pracujících - Zelenková, Benedikta (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá bolestmi zad v oblasti bederní páteře u lidí, kteří pracují převážně vsedě. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je nejprve popsána funkce, anatomie a kineziologie páteře. Dále je vysvětlen hluboký stabilizační systém, jeho význam a jednotlivá vyšetření. Navazují nejčastější příčiny vertebrogenních obtíží a vysvětlení pojmu bolest včetně rozdělení. Na závěr jsou popsány jednotlivá vyšetření, které jsem zařadila do kineziologických rozborů všech probandů a možnosti terapie u bolestí zad. Praktická část byla vypracována formou kvalitativního výzkumu. Výzkumným souborem byli celkem tři respondenti - muži v rozmezí věku 45 55 let, kteří vyhovovali podmínkám této práce. Dva pacienti docházeli do rehabilitačního centra v Borovanech, kde jsem s nimi měla možnost pracovat, třetí pacient pochází z mé rodiny a setkávala jsem se s ním v domácím prostředí. Tato část se skládá z vypracovaných kazuistik jednotlivých probandů, návrhu a popisu terapií a na závěr z výstupního vyšetření. Cílem této práce bylo popsat možnosti terapie u lidí se sedavým zaměstnáním trpícími bolestmi zad, který jsem rozebrala na konci teoretické části. Druhý cíl spočíval ve zmapování daného problému, návrhu vhodné terapie a následného vyhodnocení. S pacienty jsem se setkala celkem šestkrát po dobu šesti týdnů. Důraz jsem kladla na edukaci o správném držení těla při sedu, stoji a při zvedání těžkých břemen. Dále na návrhu cvičební jednotky, kterou je možné provádět i v domácím prostředí a především na její pravidelnosti. Úspěšnost terapie byla vyhodnocena podle subjektivního hodnocení pacienta a porovnáním vstupního a výstupního vyšetření. Díky tomu lze konstatovat, že oba zvolené cíle byly splněny.
Back pain of working people
Keywords: Bolest zad; terapie; sed; vertebrogenní obtíže; Back pain; therapy; sitting; vertebrogenic problems