Mluva vinařů - Hubáčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá mluvou vinařů. Teoretická část pojednává o Českém jazyce a jeho útvarech a vrstvách a blíže řeší fenomén slangu. Obsahuje také nárys problematiky vinohradnictví a vinaření. Hlavní část diplomové práce sestává ze slovníku pojmů užívaných ve vinařském prostředí. Praktická část zařazuje sebrané výrazy do systému češtiny a hledá mezi nimi příklady aspektů slangů - systematizaci, univerbizaci, synonymitu, homonymitu a pojmovou diferenciaci. Dále zkoumá způsoby tvoření daných slov a snaží se je klasifikovat podle různých hledisek např.: podle slovních druhů, onomaziologicky, podle věku mluvčích apod.
Vintner's speech