Fázová výživa dojeného skotu - Sezimová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá fázovou výživou dojeného skotu, jejím vlivem na zdraví a reprodukční schopnosti dojnic. V literární části jsou nejen popsány potřeby živin v jednotlivých fázích výživy dojnic, ale také rozdělení krmiv, technologie krmení, složení krmné dávky, aditivní látky a důležité činitele ovlivňující užitkovost a reprodukci dojnic. Dále se v doporučení pro praxi zaměřuje na tranzitní období a potřebu minerálních látek k udržení vitality před otelením a také po otelení. Zároveň bylo uvedeno, jak je welfare, přesněji stres z přesouvání skupin v tranzitním období schopen snížit příjem krmiva. Pakliže klesne příjem krmiva a dochází ke stresu z přesunu dojnic, dochází k častým reprodukčním a metabolickým onemocněním, jakož jsou mastitidy, metritidy, dislokace slezu a další.
Phase nutrition of dairy cattle
Keywords: Dojný skot; tranzitní období; minerální látky; fázová výživa; Dairy cattle; transit periods; minerals; phase nutrition