Romské dítě v náhradní rodinné péči - Bečvářová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Tím nejlepším výchovným i životním prostředím pro dítě je dobře fungující rodina. Některé děti však nemají to štěstí vyrůstat ve své vlastní rodině. Náhradní rodinná péče je forma péče o děti, kdy je dítě vychováváno "náhradními" rodiči v prostředí, které se nejvíce podobá životu v přirozené rodině. Tou je u nás zejména osvojení a pěstounská péče. Tato diplomová práce je zaměřena na romské dítě a na jeho šanci získat "novou" rodinu. V teoretické části se tedy věnuji romskému etniku a problematice náhradní rodinné péče, část praktická je zaměřena na toleranci žadatelů o náhradní rodinnou péči k přijetí dítěte romského etnika, případně dítěte poloromského.
Gipsy Child´s Compensatory Family Care
Keywords: Romské dítě; Osvojení; Pěstounská péče; Žadatelé o NRP; Gipsy child; Adoption; Foster-parental care; Claimants for the substitutional family care