Špinavá bomba a krizové řízení při jejím použití proti civilnímu obyvatelstvu - Gubrický, Václav (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce je zaměřena na problematiku krizového řízení ve vazbě na případ teroristického útoku za použití špinavé bomby. Cílem práce je charakterizovat to, co se rozumí po pojmem ''špinavá bomba'', zhodnotit možné negativních důsledky takové události se zřetelem na ohrožení zdraví, příp. životů útokem dotčených obyvatel, na možné ekonomické dopady pro společnost a na připravenost systému krizového řízení v ČR v případě takového útoku v ČR. Na základě rešerše a analýzy platných právních norem, které se dotýkají problematiky krizového řízení, činnosti IZS při radiační mimořádné události, a studií IAEA, a dalších prací dotýkajících se problematiky teroristického útoku za použití radioaktivních látek, byla provedena teoretická simulace výbuchu špinavé bomby a následně byl proveden rozbor takové krizové situace. V práci je rozebrána aktuální typová činnost IZS při uskutečněném a ověřeném použití radiologické zbraně, je upozorněno na některé aspekty, které jsou předmětem souboru typových činností zpracovaných Výborem civilního nouzového plánování a GŘ HZS ČR, které mohou být slabými místy při reálném zásahu IZS po použití špinavé bomby. Jednou z hlavních otázek analyzovaných v této práci je připravenost a činnost Policie ČR v případě zásahu při radiační mimořádné události a promítnutí výsledků této analýzy do zmíněného souboru typových činností. Tento problém je vnímán z autorova pohledu, který je sám příslušníkem Policie ČR, jako zásadní v systému havarijní připravenosti Policie ČR a její reakce na reálné hrozby teroristického útoku ''špinavou'' bombou.
The dirty bomb and the emergency after its usage against civilian population
Keywords: špinavá bomba; krizový management; Integrovaný záchranný systém; teroristický útok; dirty bomb; crisis management; Integrated Rescue System; terrorist attack