Péče o uživatele drog - kvalita služeb - Holemář, Marek (Jihočeská univerzita, 2008)
HOLEMÁŘ, M. Péče o uživatele drog - kvalita služeb. České Budějovice 2008. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra praktické teologie. Vedoucí práce J. Mišovič. Práce se zabývá kvalitou péče o uživatele drog v zařízeních prevence a léčby drogových závislostí v České republice. Teoretická část charakterizuje problém drog ve společnosti, význam služeb pro uživatele drog, princip hodnocení kvality těchto služeb a jeho vývoj v České republice a rolí uživatelů služeb při hodnocení kvality těchto služeb. Praktická část popisuje postup vytvoření nástroje hodnocení kvality služeb z pohledu uživatelů a jeho praktické odzkoušení na modelovém zařízení. Jako modelové zařízení bylo využito Centrum U Větrníku v Jihlavě - kontaktní a poradenské centrum pro uživatele drog a jako nástroj hodnocení kvality byl použit standardizovaný rozhovor s uživateli služby. Jako hodnotící kritéria kvality byly použity Standardy pro zařízení a programy poskytující odborné služby problémovým uživatelům a závislým na návykových látkách. Tento způsob zjišťování spokojenosti uživatelů se v praxi osvědčil a lze ho doporučit i ostatním poskytovatelům služeb.
Care of Drug Users - Quality of Services
Keywords: Klíčová slova: drogová závislost; služby prevence a léčby drogových závislostí; uživatel služby; poskytovatel služby; kvalita služeb; měření kvality sociálních služeb; Key words: drug addiction; services of prevention and cure of drug addiction; service user; service provider; quality of service; measurement of quality of social services.