Kolostomie jako stigma u klientů v produktivním věku a úloha sestry při spolupráci s těmito klienty - Gasnárková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářskou práci na téma Kolostomie jako stigma u klientů v produktivním věku a úloha sestry při spolupráci s těmito klienty jsem si vybrala hned z několika důvodů. Jednak si myslím, že se sice o kolostomiích pořád mluví, ale když pak skutečně hledáte nějakou literaturu, tak ji je dle mého názoru málo. A značná část kolostomiků volá po více pramenech informací. A také je mi toto téma blízké z osobních důvodů. V mé vlastní rodině a v blízkém okolí přátel se vyskytují kolostomici. Ať už mají kolostomie po nádorovém onemocnění nebo při Crohnově chorobě, pořád mají velice podobné problémy, které vedou k nějaké stigmatizaci, kterou si vědomě i nevědomě podsouvají do své mysli. A tak mě napadlo toto téma. Je důležité zmapovat to, co je stigma, co si kolostomici myslí o stigmatu a také vnímání stigmatu zdravotními sestrami. Dle mého úsudku je to neotřelé spojení dvou problémů, které jsou sice hojně diskutované, ale nijak řešené a popsané. V dnešní době, v době masmédií a stresu by si jedinec jen těžko pomyslel, že vlastně vůbec nezná některé aspekty života, se kterými se setkává jistá část populace a mnohdy o této problematice ani neví. Člověk si myslí a věří tomu, že je na vše připraven, vyrovnán a vše umí vyřešit. Ale pokud se nějaký problém dotkne jeho zdraví, mnohdy je to složka člověka, nad kterou ani moc nepřemýšlí a připadá mu přirozenou součástí jeho běžného každodenního života, začíná být doslova bezradný a úzkostný a to se vše stupňuje dle toho jak velký zásah do jeho zdraví to je. Když se řekne pojem stomie, tak lidé mnohdy váhají a vůbec netuší, co by to mohlo být. Není to samozřejmě pravidlem, ale musíme si uvědomit, že značná část populace touto problematikou trpí každý den. Je proto důležité, aby se provedla osvěta a dbalo se na informovanost široké populace a důraz na to, aby pochopili každodenní strasti stomiků. Také pojem stigma, jak jsem sama ke svému překvapení zjistila, je pojem také docela neznámý. A to se stigma a stigmatizující faktory mohou vyskytovat ve větším spektru onemocnění, než právě zmiňovaná stomie. Cílem práce je tedy osvětlit pojem stigma a kolostomie. A také zjistit jaké jsou nejčastější stigmatizující faktory při tomto onemocnění a nalézt nějaké řešení tohoto problému.
Colostomy as a stigma in clients at their productive age and the role of a nurse in co-operation with these clients
Keywords: sestra; klient; kolostomie; psychika; stigma; stigmatizující faktory; destigmatizace; úloha sestry; nursing sister; client; kolostomie; psyche; stigma : stigmas; submarine chaser factors; destigmatizace; nursing sister work