Náboženský život katolické církve Sokolovského vikariátu v materiálech církevního tajemníka 1949 - 1960. - Klokočka, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce popisuje na jednotlivých vybraných tématech, jakým způsobem se komunistický režim prostřednictvím osoby církevního tajemníka snažil ovlivňovat život církve prostřednictvím moci. Ve sledovaném období od r. 1949-1960 na vybraných tématických okruzích ukazuje, jak stát v počátcích totality vytvářel právní podmínky pro omezení církve a jak byla tato moc aktivně používána na okresní úrovni církevními tajemníky. Samostatně je sledován život ve vikariátu a konkrétní osoby duchovních, jako i církevní stavby a jejich osudy. Práce zaznamenává a nastiňuje problematiku zasahování státu do života církve, vikariátu a farnosti se všemi, kteří stáli na obou stranách bariéry.
Religious life of Catholic Church of Vicary in Sokolov based on materials of Church Secretary between years1949-1960.
Keywords: Církevní tajemník; Katolická církev v Sokolovském vikariátu 1949-1960; Církevní stavby; Církev a stát.; .Church secretary; Catolic Church in vicary of Sokolov 1949 ? 1960; Church buildings; Church and republic.