Ekonomika dýchání při různých intenzitách zátěže a její změna vlivem intervenčního dechového programu - Poul, Daniel (Jihočeská univerzita, 2020)
Dýchání je důležitou součástí života. Správnému osvojení dýchání může pomoct dechové cvičení. Díky tomu lze zvýšit sportovní výkony. Cílem naší práce je zjištění rozdílů hodnot a porovnání výsledků spiroergometrických parametrů z testování na bicyklovém ergometru v laboratoři funkční zátěžové diagnostiky. Výsledky jsme získali vstupním testem a po osmi týdnech výstupním testem. Mezi testováním vybraní jedinci prováděli dechový intervenční program. Do výzkumu jsme zapojili devět výkonnostních vysokoškolských sportovců věnujících se převážně fotbalu. Důležitá pro nás byla data v klidové pozici i při zátěži. Zaměřili jsme se na dynamické ventilační parametry jako je dechový objem, dechová frekvence, minutová ventilace nebo spotřeba kyslíku. Ve výstupním testu jsme zaznamenali také změny u hodnot v dechových segmentech, v břišní, hrudní a podklíčkové oblasti. Výsledky jsme ověřili z hlediska věcné a statistické významnosti. Obě tyto významnosti byly v práci vyhodnoceny. Věcně i statisticky významné rozdíly ve výsledcích měření probandi dokázali zlepšit ve spotřebě kyslíku. Zkoumaní probandi se dokázali zlepšit v různých fázích zátěže, například u dechové frekvence při zátěži tří wattů na kilogram byla zaznamenána věcná významnost. Zjištěné výsledky nebyly zlepšeny ve všech sledovaných parametrech. Nejpozitivnější změny jsme spatřili u tříwattové zátěže, u dechové frekvence z 32,8 +- 7,2 na 30,9 +- 5,1 dechů za minutu. Spotřebu kyslíku probandi snížili o 14,8 procenta.
The impact of intervention breathing programme on breathing economy during increasing load
Keywords: zatížení; frekvence; spotřeba kyslíku; ventilace; spiroergometrie; dechová cvičení; load; frequency; oxygen consumption; ventilation; spiroergometry; breathing exercises