Měření dávek na pracovišti radioterapie pomocí osobních dozimetrů - Černohorská, Adéla (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Měření dávek na pracovišti radioterapie pomocí osobních dozimetrů. Ionizující záření, může mít negativní vliv na lidský organismus, proto je důležité se před ním chránit. Pro radioterapeutická pracoviště, kde se zdravotnický personál denně pohybuje v okolí zdroje tohoto záření jsou stanoveny limity vyhláškou č.184/1997 Sb. Na pracovištích se zdroji ionizujícího záření se využívá osobního monitorování, pro zjištění obdržené měsíční dávky, jež by neměla překročit dané limity. K osobnímu monitoringu se využívá osobních dozimetrů, což jsou přístroje schopné detekovat ionizující záření. Existují různé druhy dozimetrů, fungujících na různých principech. V českobudějovické nemocnici se na radioterapeutickém oddělení využívá tzv. dozimetrů filmových. Tyto dozimetry jsou každý měsíc odesílány a následně vyhodnocovány Celostátní Službou Osobních Dozimetrů. Cílem mé práce bylo zjistit, zda lze pracovníky a některá místa na Radioterapii měřit též pomocí elektronických dozimetrů značky DMC 2000 XB od firmy Merlin Gerin dále tyto činnosti a místa změřit a výsledky porovnat s hodnotami filmových a TL - dozimetrů.
Dose Measurement at a Radiotherapy Workplace by Means of Personal Dosimeters
Keywords: Radioterapie; EPD; TLD; Filmové dozimetry; lineární urychlovač; osobní dávkový ekvivalent; Radiotherapy; EPD; TLD; Film dosimeters; Linear accelerator; Personal dose equivalent