Trénování paměti se seniory - Chovancová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je teoretického charakteru. Zabývá se tématem senioři a stárnutí ve zkráceném pojetí, periodizací stáří a aktivním životem seniorů. Popisuje formy sociální práce se seniory ve zdravotnických zařízeních, v domácím prostředí a v komunitě a v domech pro seniory. Dále popisuje paměť. Definici paměti, druhy paměti, ztrátu paměti, důvody proč zapomínáme, práci s pamětí a rady ke zlepšení paměti z lékařského hlediska. Poslední kapitola se zabývá samotným trénováním paměti. Co je cílem trénování paměti se seniory, proč je dobré trénovat paměť, trénování paměti v domácím prostředí a v komplexní péči. Dále konkrétní mnemotechniky a cvičení zaměřená na jednotlivé oblasti (koncentrace, smysly, řeč) s uvedenými příklady. Trénování paměti patří mezi efektivní nástroje ke zvýšení soběstačnosti a prodloužení nezávislosti seniorů.
Memory training with senior citizens
Keywords: stárnutí; senioři; sociální práce se seniory; paměť; ztráta paměti; zapomínání; práce s pamětí; trénování paměti; mnemotechniky; cvičení ke zlepšení paměti a rozvoji myšlení.; the aging process; senior citizens; social work with senior citizens; memory; memory loss; forgetting; work with memory; memory training; mnemonics; memory improvement and thinking development exercises.