Vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení v základní škole hlavního vzdělávacího proudu - Voříšková, Radka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zabývá terminologickým vymezením specifických poruch učení jejich projevy, příčinami, diagnostikou a intervencí. Je zde objasněna problematika školských poradenských zařízení, u kterých je zmíněné odborné vymezení individuálního vzdělávacího plánu (dále jen IVP) a plánu pedagogické podpory (dále jen PLPP). Další kapitoly se zabývají podrobnějším definováním dyslexie a dysgrafie. Poslední úsek teoretické části se zaobírá ostatními specifickými poruchami učení, mezi které patří dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, dysmúzie, dyspinxie, lehká mozková dysfunkce (dále jen LMD), porucha pozornosti s hyperaktivitou (dále jen ADHD), porucha pozornosti bez hyperaktivity (dále jen ADD). Empirická část se zabývá kvalitativním výzkumem, který probíhal na vybraných základních školách v okrese Benešov. Cíloví respondenti byli pedagogové působící na 1. stupni běžné základní školy, kteří pracují s žáky s dyslexií a dysgrafií. V závěru empirické části je uvedena osobní případová studie žáka s dyslexií a dysgrafií. Cílem bakalářské práce je analyzovat přístupy pedagogů k žákům s dyslexií a dysgrafií na vybraných základních školách v okrese Benešov.
Education of pupils with specific learning disabilities in mainstream primary school
Keywords: specifické poruchy učení; diagnostika; reedukace; příčiny specifických poruch učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; dyskalkulie; ADHD; dysmúzie; dyspraxie; specific learning disabilities; diagnostics; reeducation; the causes of specific learning disorders; dyslexia; dysgraphy; dysortography; dyscalculia; ADHD; dysmoses; dyspraxia