Metody fyzioterapie u koní - Ulmová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce shrnuje informace o vybraných fyzioterapeutických metodách. Tyto metody mají pozitivní vliv na řešení některých problémů pohybového aparátu koní způsobených jeho nadměrným a nepravidelným zatěžováním. Práce se zabývá masáží, protahováním, masážní metodou Ttouch, wrapováním a nakonec Dornovou metodou a baňkováním. Cílem bylo vytvořit z dostupných informací věnujících se této problematice ucelený přehled o vybraných metodách využívaných ve fyzioterapii koní. Práce dále shrnuje jejich postup, význam a využití v praxi. Práce též vysvětluje působení těchto metod na pohybový aparát koní v závislosti na jejich anatomii a fyziologii Součástí je i zaznamenání nejčastějších zdravotních poruch pohybového aparátu koní v závislosti na jednotlivých jezdeckých disciplínách.K získání terénních informací byl vytvořen dotazník, který byl směřován na jezdce, chovatele a trenéry. Dotazník zahrnuje otázky týkající se poruch pohybového aparátu koní v závislosti na jezdecké disciplíně. Dále pak uvádí četnost využívání vybraných metod jako prevenci před problémy pohybového aparátu.Z výsledků je patrné, že i když respondenti využívají možnost fyzioterapie jako prevenci před případnými pohybovými problémy, tak i přesto stále více jak 50% koní tyto problémy nevykazuje.
Methods of equine physiotherapy
Keywords: fyzioterapie koní; masáže koní; Dornova metoda koní; Ttouch metoda; strečink koní; equine physiotherapy; equine massage; equine Dorn method; Ttouch method; equine stretching