Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Černovice - Pekař, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá historickogeografickými aspekty dlouhodobého vývoje obyvatelstva v městě Černovice. Výzkum se především vztahuje k období 19. a 20. století. Během tohoto období prošlo každé sídlo vývojem, který byl ovlivňován mnoha aspekty (přírodními, sociálními, kulturními, ekonomickými, politickými). Pro industriální období lze populační velikost měst brát jako zcela adekvátní indikátor pro sledování jejich komplexního vývoje a postavení. Hlavním cílem, založeným na podrobné analýze populačního vývoje, je objasnění kořenů jeho současného stavu, velikosti a postavení v českém sídelním systému. Tato studie také hledá determinanty, kauzality a specifika tohoto vývoje v širším regionálním kontextu. Závěrečná část práce shrnuje výsledky a přínos práce. Celý elaborát také obsahuje seznamy použité literatury a zdrojů, tabulky, grafy, mapy a další přílohy.
Historical and geographical aspects of population development in Černovice
Keywords: populační vývoj; obyvatelstvo; historickogeografické aspekty; analýza; město; Černovice; population development; population; historical and geographical aspects; analysis; city; Černovice