Chování předškolních dětí v kontextu narození sourozence - Doicsar, Edita (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce pojednává o chování předškolních dětí v kontextu s narozením sourozence. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část nám vymezuje pojmy žárlivost a rivalita a nahlíží na sourozenecké konstelace. Popisuje náročné situace v životě dítěte a jejich zvládání a přibližuje nám rodinu a rodinné vztahy. Narození dítěte je pro rodiče zcela zásadní a radostnou událostí. V případě, že se jedná o další dítě, příchod na svět spolu s rodiči, prarodiči prožívá také prvorozené dítě. Praxe nám poodhalí, jaké jsou postoje rodičů k zapojení prvorozených dětí do příprav na narození sourozence a jaké důvody či okolnosti vedly ke změnám chování prvorozených dětí.
Behavior of preschool children in the context of the birth of a sibling
Keywords: narození dítěte; sourozenectví; žárlivost; rivalita; stres; birth of child; sib ship; jealous; rivalry; stress