Angličtina pro cestovní ruch - Jelínková, Renata (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na oblast ESP, tedy English for Specific Purposes (angličtina pro specifické účely), konkrétně na angličtinu pro potřeby cestovního ruchu. Dalším specifikem je zaměření se na jednoho konkrétního studenta, jde tedy o přípravu individuálního kurzu. Diplomová práce se zabývá analýzou potřeb studenta, vytvářením sylabu kurzu a přípravou učebního materiálu. Po prostudování teoretické literatury jsou analyzovány potřeby konkrétního studenta zejména z hlediska jazykových potřeb, řečových dovedností a interkulturní kompetence. Analýza je prováděna pomocí řízeného rozhovoru a syntetizována v případové studii. Na základě výsledků analýzy je navržen jednosemestrální sylabus pro tento kurz. V souladu se sylabem je vytvořen konkrétní plán hodin obsahující téma, cíl, řečové dovednosti, jazykové prostředky a připravený učební materiál.
English for Tourism
Keywords: angličtina pro specifické účely; angličtina pro cestovní ruch; individuální výuka; jazykový kurz; analýza potřeb studenta; jazykové potřeby; řečové dovednosti; interkulturní kompetence; případová studie; sylabus; učební materiál; English for Specific Purposes; English for Tourism; one-to-one teaching; language course; student's needs analysis; language needs; language skills; intercultural competencies; case study; syllabus; teaching materials