Výuka meteorologie a klimatologie na ZŠ - Baronová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je rozdělena do osmi základních kapitol. První kapitola je věnována historii meteorologie a jejímu vývoji. Složení a stavbu atmosféry popisuje kapitola druhá. Třetí kapitola se zabývá charakteristikou jednotlivých meteorologických prvků a popisem přístrojů, kterými lze tyto prvky měřit. Následující čtvrtá kapitola je zaměřena na vysvětlení pojmu počasí, jeho vznik a předpověď. Výskytem jevů v atmosféře se zabývá kapitola pátá. Na tuto kapitolu navazuje kapitola šestá, která vysvětluje pojem podnebí, popisuje oběh vzduchu na Zemi a charakterizuje jednotlivé podnebné pásy. Poslední dvě kapitoly jsou věnovány ochraně čistoty ovzduší a aktuálním klimatickým změnám. Součástí diplomové práce jsou také pracovní listy s cvičeními, které vedou k posílení mezipředmětových vztahů při výuce zeměpisu na základní škole.
Teaching of meteorology and climatology on the school