Specifika sebevražd u mužů a žen - Misař, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2010)
Problému sebevražednosti se věnuje ve většině států světa stále větši pozornost, protože jde o závažný negativní společenský jev se vzestupnou tendencí. Sebevražda je problémem o to závažnějším, že se týká všech věkových kategorií společnosti a celkový nárůst výskytu tohoto jevu je zřejmý. V bakalářské práci byla dle stanovených cílů zmapována a komplexněji rozpracována problematika sebevražd u mužů a žen na území Jihočeského kraje v kontextu sebevražednosti na území České republiky ve zvoleném období let 2004 - 2007. V první části, která je teoretickou, je popsán určitý pohledu na problém sebevražednosti v České republice. Je zde popsán současný stav, zachycení podstaty sebevražedného jednání, druhy, faktory a příčiny vzniku sebevražedné aktivity. Důležitou součástí jsou také rizikové faktory či vývojové aspekty sebevražedného jednání. Poslední kapitola byla zaměřena na prevenci a odbornou pomoc, která je v tomto případě nezanedbatelná. V další části praktické, byl za účelem dosažení cílů a verifikaci hypotéz, realizován kvantitativní výzkum. K ověření předpokládané hypotézy byla použita metoda sekundární analýza dat z evidencí Policie České republiky a Ministerstva vnitra České republiky a také analýza dokonaných sebevražd - kasuistiky vybraných dokonaných sebevražd.
Specifics of suicide related to men and women
Keywords: Sebevražedné chování; sebevražda; druhy sebevražd; rizikové faktory a skupiny; způsoby sebevražd; prevence a odborná pomoc.; Suicidal behaviour; suicide; types of suicides; risk factors and groups; suicide methods; prevention; professional help.