Význam sociálního podniku pro jeho účastníky - Filipčíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou vnímání přínosu konkrétního sociálního podniku jeho uživateli, pro které byl primárně zřízen. Cílem práce je zjistit, jak konkrétně ovlivnila aktivní účast vybrané skupiny uživatelů jejich další životní příležitosti po ukončení práce v tomto modelu sociálního podniku a je-li možné definovat případné rozdíly v jejich očekávání a faktickém přínosu sociálního podniku "Cukrárna 7" ve Strakonicích. První část práce se zabývá teoretickými otázkami z oblasti sociálního podnikání a sociálních podniků v České republice, ale i v zahraničí. Obsahem je stručné vysvětlení pojmů týkajících se tématu práce a popsání současného stavu sociálního podnikání s náhledem do historie vzniku tohoto druhu podnikání. V praktické části práce je proveden vlastní výzkum. Výběrový soubor byl tvořen osmi přímými účastníky zaměstnanými v konkrétním sociálním podniku. pro výzkum byla použita kvalitativní výzkumná strategie se sběrem dat provedeným prostřednictvím dotazování formou polostrukturovaného rozhovoru s předem připravenými více než dvaceti otázkami, jejichž pořadí se dle průběhu rozhovoru mohlo měnit a případně doplnit dalšími upřesňujícími otázkami. Výběrovým souborem jsou zaměstnanci sociálního podniku "Cukrárna 7" ve Strakonicích pro něž byla pracovní místa speciálně vytvořena a využila jsem účelový (záměrný) výběr. Výsledky výzkumu jsou zpracovány do přehledných tabulek, které jsou doplněny vlastními komentáři. Cílová otázka výzkumu zněla: Jaké jsou rozdíly v očekávání a poslání této formy sociální pomoci z pohledu jejich uživatelů? Lze identifikovat rozdíly v očekávání a poslání této formy sociální pomoci z pohledu jejich uživatelů? Pokud ano, jaké? Práce by mohla přispět k případnému dalšímu rozvoji, či podpoře tohoto způsobu sociální pomoci tím, že zprostředkuji zájemcům z řad širší odborné veřejnosti, ale i z řad případných nových zájemců o tento způsob pomoci spojené s podnikáním, aktuální informace o fungování a účelnosti modelu sociálního podniku a zároveň by tato práce mohla být využita jako zpětná vazba pro poskytovatele služeb a léčebných programů pro osoby, kterým je tento druh sociální pomoci primárně určen, tedy v tomto případě pro osoby se zkušeností se závislostí na návykových látkách.
The Meaning of a Social Organization for its Participants
Keywords: sociální podnikání; sociální podnik; sociální ekonomika; sociální inovace; social business; social enterprise; social economy; social innovation