Efektivní komunikace v praxi mateřské školy - Marková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem této práce je efektivní komunikace v praxi mateřské školy. Jejím cílem je pak zjištění, jaké je povědomí pedagogů o této problematice, čím je ovlivněno a jaký typ komunikace pedagogové využívají v různých situacích v praxi mateřské školy. Dále se zabývá také možnostmi vzdělávání pedagogů v této oblasti, a to i v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP). V teoretické části podává práce přehled aktuálních vědeckých poznatků z oblastí jako jsou efektivní/respektující komunikace a příslušné komunikační dovednosti, důvody pro využití tohoto typu komunikace v prostředí mateřské školy nebo komunikativní kompetence pedagoga. V části praktické je pak věnován prostor popisu a analýze výsledků provedeného výzkumného šetření, k němuž byly využity metody testu a dotazníku. Z výsledků tohoto šetření vyplývá, že povědomí pedagogů o efektivní komunikaci je ve většině případů na dobré či velmi dobré úrovni, a v situacích z praxe mateřské školy tedy většina pedagogů volí převážně komunikaci efektivní. Míra tohoto povědomí je pak ovlivněna dosaženým stupněm pedagogického vzdělání nebo délkou praxe pedagogů. V problematice vzdělávání pedagogů v této oblasti byl v řadě oblastí zjištěn nevyužitý potenciál, a to jak v oblastech přípravného pedagogického vzdělávání, tak v rámci dalšího vzdělávání pedagogů. Výsledky šetření také vypovídají o poměrně malé míře aktivní podpory v této oblasti ze strany vedení školy. Poslední část výzkumu zkoumající možnosti vzdělávání pedagogů v rámci DVPP vychází z průzkumu dat dostupných na internetu. Prostřednictvím tohoto průzkumu bylo objeveno více různých akreditovaných vzdělávacích programů zaměřených jak na komunikaci s dětmi obecně, tak i přímo na komunikaci efektivní/respektující.
Effective Communication in Kindergarten
Keywords: efektivní komunikace; respektující komunikace; mateřská škola; komunikativní kompetence; další vzdělávání pedagogických pracovníků; effective communication; respectful communication; preschool; communicative competence; further education of pedagogical staff