Možnosti využití stabilních hasicích zařízení pro hašení požárů - Hrnčíř, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Ve své bakalářské práci Možnosti využití stabilních hasicích zařízení pro hašení požárů jsem se zabýval jak obecně problematikou stabilních hasicích zařízení a možnostmi jejich využití pro hašení požárů, tak problematikou stabilních hasicích zařízení instalovaných a provozovaných v rámci společností SYNTHOS Kralupy a. s., SYNTHOS PBR s. r. o. a TAMERO INVEST s. r. o. Za tímto účelem byla záměrným výběrem, dle používaného hasiva, vybrána čtyři stabilní hasicí zařízení. Dle tohoto kritéria bylo vybráno vodní, pěnové, práškové a plynové stabilní hasicí zařízení, která jsou v práci podrobně popsána s ohledem na jejich konstrukci, provoz a použití. Vybraná stabilní hasicí zařízení jsou dále hodnocena s ohledem na možnosti jejich využití pro hašení požárů. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že současné možnosti posuzovaných stabilních hasicích zařízení jsou využívány. Ač jsou stávající možnosti posuzovaných stabilních hasicích zařízení využívány, je možné využití hodnocených stabilních hasicích zařízení dále zlepšit zavedením technických a organizačních opatření. Jako zásadní technické opatření je navrhována technická úprava posuzovaného vodního stabilního hasicího zařízení. Pro zlepšení využití hodnoceného vodního stabilního hasicí zařízení a další zvýšení úrovně požární bezpečnosti chráněného objektu je navrhována změna stabilního hasicího zařízení z nesamočinného na samočinné. Ostatní zařízení jsou navržena jako samočinná a opatření navržená pro zlepšení jejich využití nemají tak zásadní charakter jako v případě posuzovaného vodního stabilního hasicího zařízení. V teoretické části práce jsou popsány pojmy oheň, hoření a požár. Jsou uvedeny podmínky a způsoby vzniku a šíření hoření a je popsáno šíření požáru v čase a prostoru. Dále se teoretická část práce zabývá již konkrétně stabilními hasicími zařízeními. Je uvedena historie použití stabilních hasicích zařízení pro hašení požárů, rozdělení stabilních hasicích zařízení dle používaného hasiva a popis jednotlivých druhů stabilních hasicích zařízení spolu s uvedením možností jejich použití pro hašení požárů. V teoretické části jsou také uvedeny nové technologie používané v oblasti stabilních hasicích zařízení. Závěr teoretické části je věnován problematice provozu a provozuschopnosti stabilních hasicích zařízení.
Possibilities of usage fixed fire extinguishing systems for extinguishing fires
Keywords: hoření; oheň; požár; hasivo; stabilní hasicí zařízení; burning; fire; conflagration; fire extinguishing agent; fixed fire extinguishing system