Vnímání bolesti versus management bolesti v profesi sestry - Bláhová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce je věnována vymezení problematiky managementu bolesti, role sester v rámci práce s pacientem s bolestí a zejména vnímáni bolesti pacientů sestrami. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit a přiblížit postupy managementu bolesti a zároveň zviditelnit, jak sestry vnímají a prožívají péči o pacienta s bolestí. Vypracování empirické části práce bylo provedeno formou kvalitativního výzkumného šetření pomocí polostrukturovaných rozhovorů se sestrami a pacienty. Rozhovorů se zúčastnilo 12 sester a 8 pacientů. Na podkladě výsledků výzkumného šetření jsme zvolili jako doplňkovou metodu skryté zúčastněné pozorování. Pozorováno bylo celkem 6 sester při péči o pacienty v pooperačním období. Sestry hodnotí bolest pacientů nejčastěji pomoci VAS, a však často hodnotu subjektivně odhadují. Zjištěné hodnoty zapisují pravidelně do dokumentace. Pro zvýšení efektivity hodnocení bolesti sestry doporučují větší spolupráci s lékaři. Zároveň sestry dokážou reagovat na verbalizaci bolesti pacientem i vnímat odlišnost komunikace v této situaci. V tišení bolesti pacientů u sester převládá aktivní přístup. Sestry mají základní poznatky o nefarmakologickém tišení bolesti. Vnímání bolesti sestrami je částečně ovlivněno dobou praxe a vlastním prožitkem bolesti. Negativně jsou sestrami vnímány situace, kdy intervence managementu bolesti nejsou u pacienta dostatečně účinné, nemohou kontaktovat lékaře nebo nemohou jednat podle svého nejlepšího uvážení. V tomto ohledu vykazují sestry známky distresu. Problém progreduje při práci s pacienty s chronickou bolestí. Sestry mají jen omezené možnosti rozšíření vzdělání v oblasti managementu bolesti a komunikace s pacientem s bolestí. Pacienti hodnotí péči sester o svou bolest většinou kladně, ale zároveň z jejich citací plynou pro sestry četná doporučení. Z empirického šetření vyplývá, že sestra se setkává s pacienty s bolestí při výkonu ošetřovatelské praxe takřka každý den a v tišení i hodnocení bolesti hraje nezastupitelnou roli. Toto exponování bolesti pacientů v sestrách zanechává většinou negativní emoční prožitky, jako je bezmoc, smutek nebo strach z komplikací. Jejich prožitky jsou ovlivněny více faktory. Celkově je problematika vnímání bolesti sestrami v porovnání s technikami managementu bolesti často opomíjená. Přesto je z pohledu psychické zátěže sester nezpochybnitelným faktorem, který si zaslouží hlubší prozkoumání.
The perception of pain versus pain management in the nursing profession
Keywords: Bolest; Emoce; Hodnocení bolesti; Management bolesti; Vnímání; Pain; Emotion; Pain management; Pain rating; Perception of pain