Rozvoj oboru nukleární medicína (didaktický program) - Buček, František (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem nukleární medicíny v Československu. Připomíná její současné známé odborníky i zakladatele oboru, ke kterým patří žijící pamětníci doc. MUDr. Bohuslav Vavrejn, CSc. a prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc., z jejichž vzpomínek autor rovněž čerpal. Popisuje počátky nukleární medicíny v Československu - první aplikaci radiofarmaka, vznik specializovaných pracovišť a osamostatnění oboru po schválení první koncepce v roce 1964. Zmiňuje problémy, se kterými se zpočátku obor potýkal v oblasti přístrojové techniky, radiofarmak a vzdělávání. Popisuje vznik České společnosti nukleární medicíny; a spolupráci se zahraničími institucemi. Zaznamenává dovoz přístrojové techniky ze zahraničí zejména od firem Nuclear Chicago a Picker; a vlastní výrobu v tuzemsku od prototypů až po sériovou výrobu ve výzkumných ústavech nebo podnicích, k nimž patřily například Výzkumný ústav přístrojů jaderné techniky Přemyšlení, TESLA Vráble, TESLA Brno a METRA Blansko. Bakalářská práce dále podává stručnou charakteristiku radiofarmak a uvádí přehled aktuálních i již nepoužívaných vyšetřovacích metod v nukleární medicíně. Popisuje obtíže při jejich prvotním použití. Radiofarmaka byla poprvé dovezena již roku 1949 z Francie. Koncem padesátých let minulého století začala vlastní výroba radioizotopů v Československu v Řeži u Prahy. Nastiňuje koncepci oboru a legislativu, kterou se řídí. Popisuje jednotlivé typy pracovišť a požadavky na vzdělání personálu. V závěru stručně hodnotí přednosti oboru, jeho úzkou provázanost s novými technickými poznatky a vývojem přístrojů, jako například hybridní zobrazovací přístroje PET/CT, SPECT/CT a molekulární zobrazování. Práce je upravena i do e-learningové podoby, která informace obsažené v písemné formě zájemci názorně a schématicky přibližuje a rozšiřuje.
Development of the Nuclear Medicine Field of Study (Didactic Programme)
Keywords: historie; medicína; nukleární; přístroje; radiofarmaka; radionuklid; rozvoj; scintigrafie; history; medicine; nuclear; devices; radiopharmaceutical agents; radionuclide; development; scintigraphy