Využití prvků paliativní hospicové péče v domově důchodců - Kadlecová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá možností využití prvků paliativní hospicové péče v domově důchodců. Práce popisuje základní teoretická východiska o lidské důstojnosti, jejím pojetí a o důstojném umírání. Dále představuje základní otázky umírání a smrti, etické problémy v jednotlivých fázích umírání a neopomíjí ani potřeby umírajících. Práce hledá odpověď na možnost důstojného umírání prostřednictvím hospicové péče, definuje paliativní péči poskytovanou v hospicích jako jeden z přístupů k dlouhodobě umírajícím. Výzkumná část analyzuje dva standardy ošetřovatelské péče domova důchodců Péče o umírající a Péče o zemřelého. Prezentuje výsledky vlastní výzkumné sondy, která byla realizována polostrukturovanými rozhovory s uživateli domova důchodců sociální služby domov pro seniory. Snaží se zjistit, zda vůbec mají uživatelé domova pro seniory zájem o aplikaci hospicové paliativní péče do praxe domova důchodců.
The possibility of using elements of palliative care in a nursing home
Keywords: důstojnost; důstojné umírání; umírání a smrt; etické problémy umírání; potřeby umírajících; hospic; poradenství pro pozůstalé; paliativní péče; přístupy k dlouhodobě umírajícím; dignity; dignified dying; dying and death; ethical problems of dying; dying people's needs; hospice; consultancy for survivors; palliative care; approaches to dying people