Numerické simulace MHD vln v neutrální proudové vrstvě - Zeman, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem předkládané diplomové práce jsou numerické simulace magnetohydro-dynamických (MHD) vln v neutrální proudové vrstvě. V první části je věnována pozornost základní charakteristice a popisu Slunce. V další části popisujeme úvod do teorie MHD rovnic, vhodných k řešení šíření vln v neutrální proudové vrstvě. Poté se zabýváme numerickými simulacemi rychlých magnetoakustických vln v neutrální proudové vrstvě. Poslední část je věnována získaným výsledkům, jejich rozboru a závěru.
Numerical simulations of MHD waves at a neutral current-sheet
Keywords: MHD; sluneční erupční smyčka; magnetoakustické vlny; plasma; numerické simulace.; MHD; solar coronal loop; magnetoacoustic waves; plazma; numerical simulations