Tetičkovské chování savců se zaměřením na vybrané druhy rodu Acomys - Tučková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tetičkovské chování savců je hojně studovanou oblastí etologie, přesto není zcela známo, které faktory ovlivňují zapojení samic do péče o cizí mláďata. Byl zpracován literární přehled dané problematiky se zaměřením na možné faktory vedoucí k tomuto fenoménu a důsledky tohoto chování. Důraz byl kladen na nejnáročnější aktivity kooperativní péče o mláďata-kojení a nošení mláďat. Byla zpracována samostatná kapitola pro hojně studovaný druh bodlinatku nilskou. V praktické části práce byla provedena analýza faktorů, které ovlivňují kojení a nošení mláďat u bodlinatky sinajské.
Alloparental behaviour of mammals with direction to elect species of genus Acomys
Keywords: Acomys; altruismus; kooperace; kojení; nošení; tetičkovské chování; alloparenting; Acomys; altruism; cooperation; nursing; retrieving