Vliv omezeného příjmu potravy na délku života u modelového hmyzu - Buřičová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Je známo, že omezený příjem potravy prodlužuje život u mnoha živočišných druhů tím, že zpomaluje nebo zpožďuje stárnutí. Biologické mechanismy odpovědné za prodloužení života jsou stále neznámé, i když bylo navrženo několik hypotéz. Cena reprodukce, kde délka života a plodnost jsou negativně korelovány, je rozšířený jev. U samic ruměnice pospolné Pyrrhocoris apterus se neprojevuje trade-off mezi délkou života a plodností. Omezený příjem potravy redukuje produkci vajíček, ale nemá žádný vliv na délku života.
The effect of food restriction on longevity in an insect model
Keywords: délka života; reprodukce; plodnost; omezení příjmu potravy; Pyrrhocoris apterus; lifespan; reproduction; fecundity; food restriction; Pyrrhocoris apterus