Využití technické analýzy při obchodování na finančním trhu - Le, Václav Quang (Jihočeská univerzita, 2020)
Forex je jeden z největších finančních trhů na světě. Různé metody jsou využívány k předpovědi jeho cenového pohybu. Jedna z těchto metod se nazývá technická analýza. Na základě této metody jsou sestaveny dvě obchodní strategie založené na diskrečním a automatickém principu. Obě jsou obchodovány na následujících měnových párech: EUR/USD, AUD/USD, NZD/USD, USD/JPY and USD/CAD. Sledované období činní 12 měsíců. Testováno je na platformě MetaTrader4 a data pro obchodování jsou poskytnuta brokerem Purple Trading. Data pro analýzu pocházejí ze skutečně realizovaných obchodů diskreční strategie a z backtestu automatické strategie. Počáteční zůstatek účtu činní 28 500 Kč. Diskreční strategie vydělala celkově 1 091,88 Kč (zhodnocení o 3,83 %). Automatická strategie vygenerovala celkově zisk ve výši 3 051 Kč (o 10,71 %). Diskreční obchodní strategie byla za sledované období úspěšná na EUR/USD a NZD/USD, přičemž automatická obchodní strategie na USD/CAD a AUD/USD. Na USD/JPY nebyla žádná strategie zisková.
Use of Technical Analysis in the Financial Market
Keywords: Forex; Technická analýza; Obchodní strategie; Měnové páry; Forex; Technical Analysis; Trading strategies; Currency pairs