Motorická výkonnost dětí ve věku 13 a 15 let - Děkanová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2015)
Anotace Cílem diplomové práce bylo zjištění čtyř vybraných tělesných rozměrů (tělesná výška, tělesná hmotnost, obvod hrudníku, obvod pasu), změření třech funkčních zkoušek (spirometrie, dynamometrie, Ruffiniho zkouška) a posouzení úrovně motorické dovednosti u chlapců a dívek ve věku 13 a 15 let, kteří spadají do běžné populace staršího školního věku. Za použití standardních somatometrických metod bylo vybráno celkem 34 chlapců ve věku 13 let, 34 chlapců ve věku 15 let, 34 dívek ve věku 13 let a 34 dívek ve věku 15 let. Vybranými sledovanými parametry byly: tělesná délka, tělesná hmotnost, obvody hrudníku a pasu. Součástí výzkumu bylo také zjištění motorické výkonnosti chlapců a dívek ve věku 13 let a 15 let. Motorická výkonnost byla testována pomocí 14 motorických testů. Celý tento výzkum byl prováděn na základních školách a gymnáziu v Jihočeském kraji. Údaje byly zaznamenávány do předem připravených záznamních listů a poté byly statisticky vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů. Veškeré získané údaje byly porovnány s výsledky starších výzkumů a mohou sloužit jako srovnávací materiály pro výzkumy jiné. Dále byly do diplomové práce zařazeny výsledky zvolených funkčních zkoušek (spirometrie, dynamometrie a Ruffiniho zkouška). Tyto funkční zkoušky jsou zaměřeny především na orientační posouzení zdatnosti dýchacího a oběhového systému této věkové skupiny.
The motor performance of children aged between 13 and 15 years
Keywords: Antropologie; antropometrie; motorické testy; funkční zkoušky; chlapci 13 a 15 let; dívky 13 a 15 let; tělesná výška; tělesná hmotnost; obvodové rozměry.; Anthropology; anthropometry; motor tests; functional tests; 13 boys and 15 girls 13 and 15 years of age; body height; body weight; external dimensions