Co stresuje učitele? - Lojda, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stresu u učitelů. Popisuje, kdo je učitel, co je stresor, stres a syndrom vyhoření a také jak jsou tyto pojmy propojeny. Teoretická část se dále věnuje prevenci stresu a obraně proti stresu. Výzkumná část se zaměřuje na detekování hlavních stresorů učitelů, na to jak často a jak silně prožívají učitelé stres a negativní pocity s přihlédnutím k profesnímu věku, pohlaví a zaměření. Dále co učitelé o stresu vědí a co dělají pro to, aby ho nezažívali.
What does make teachers stressed?
Keywords: učitel; profese učitele; stresor; stres; syndrom vyhoření; prevence stresu.; teacher; teaching profession; stressor; stress; burn out syndrome; stress prevention.