Adaptace seniorů v domově pro seniory. - Čanigová Proroková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se věnuje adaptací seniorů v Domově pro seniory. Teoreticky popisuje stáří, změny, které toto období doprovází. Je zde několik kapitol, které popisují význam rodiny pro seniora, potřeby a komunikaci se seniory. Kapitola o sociálních služebách nám nabízí pohled na možnosti využití sociálních služeb a popisuje sociální službu, která je hlavním bodem práce a to Domov pro seniory. Nejhlavnějším bodem práce je adaptace obecně, adaptace na stáří a proces adaptace seniora v domově pro seniory. Bakalářská práce obsahuje 5 kazuistik vybraných klientů domova pro seniory, které nám nabízí různé příběhy klientů a jejích přizpůsobení se pobytu v zařízení. V závěru je shrnuta adaptace, která je u klientů různá a činitele, které vedou k úspěchu, či neúspěchu adaptace.
Adaptation of the elderly in nursing home.
Keywords: stáři a stárnutí; senior; sociální služby; domov pro seniory; potřeby; komunikace; rodina; adaptace; adaptační proces; old age and aging; senior; social services; Home for the seniors; needs; communication; family; adaptation; the adaptation procces