Příprava náhrady souboru ochran řady SPACOM za terminály RELION řady 650 nebo 670 na jaderné elektrárně Temelín - Doubrava, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá náhradou souboru ochran SPACOM novými terminály řady RELION. U souborů ochran SPACOM byla ukončena výroba a výrobce ukončuje i jejich podporu (tj. ukončení dodávek celých přístrojů ze skladů a ukončení oprav a dodávek náhradních dílů), a to znamená nutnost tyto soubory ochran vyměnit za dostupné přístroje.Jako možnou náhradu jsem vybral terminály RELION stejného výrobce.Ty mají v porovnání k dnes již zastaralým ochranám SPACOM, řadu výhod. Základní výhodou je podstatně větší rozsah ochranných funkcí, které jsou k dispozici, a volná programovatelnost jak těchto funkcí, tak i binárních vstupů a výstupů. Dalšími výhodami jsou možnost kompletního ovládaní daného vývodu přímo z terminálu, evidence změn vstupů, výstupů a stavů ochranných funkcí, zápis analogových a stavových veličin v průběhu poruch na silovém zařízení, trvalé měření silových analogových veličin, časová synchronizace a přenos všech informací do nadřazeného řídícího a nebo informačního systému, v našem případě do systému NEMES, kde se tyto informace archivují a je možné je zpětně dohledat. Terminál provádí i kontrolu uzavřenosti zapínacích a vypínacích cest, což zajišťuje lepší přehled o stavu připravenosti silového vypínače.Významnou výhodou je i značná redukce množství ostatních přístrojů (výkonová, pomocná, časová, a speciální relé, převodníky atp.) a tím i omezení jejich možných poruch. Teoretická část se zabývá popisem jednotlivých souboru ochran a terminálů, jejich ochrannými a jinými funkcemi a jejich použitím. V praktické části je zpracován návrh logiky nových terminálů pro použití při samotné záměně. V závěru práce jsou shrnuty klady a zápory jednotlivých souboru ochran a terminálů a je doporučena vhodná varianta pro záměnu souboru ochran SPACOM. Zde bylo přihlédnuto jak k funkčním vlastnostem daných terminálů, tak i provozním požadavkům a také k ekonomickému hledisku. Cílem této práce je připravit podklady na záměnu ochran na jaderné elektrárně, která je nezbytná z hlediska dalšího dlouhodobého provozu. Dále může pomoci při zpracování jak zadávací, tak i realizační dokumentace a pomůže připravit se na samotnou výměnu, která je vzhledem k harmonogramu odstávky, vždy zásadně časově omezena.
Preparation of the replacement of the SPACOM series protections with the RELION series 650 or 670 terminals at the Temelín nuclear power plant.
Keywords: Jaderná elektrárna Temelín; ochrany; provoz; terminály; Temelín nuclear power plant; protections; operation; terminals