Užití učebnic anglického jazyka k rozvíjení interkulturních kompetencí žáků - Vitáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá užitím učebnic anglického jazyka k rozvíjení interkulturních kompetencí u žáků druhého stupně základních škol. V teoretické části jsou stručně nastíněny hlavní dokumenty, z nichž vychází požadavky na výuku anglického jazyka na základních školách. Dále jsou v této části uvedeny souvislosti mezi multikulturalismem a interkulturní kompetencí a proč je nutné se multikulturní výchovou zabývat. Praktická část se zaměřuje na výzkum této problematiky a je rozdělena do dvou hlavních částí. První je orientována na porovnání tří druhů učebnic, které se používají pro výuku anglického jazyka a druhá část je praktickou ukázkou aplikace multikulturní výchovy v hodinách anglického jazyka za použití jedné z porovnávaných učebnic.
Using textbooks of English for increasing intercultural competences in pupils
Keywords: interkulturní kompetence; multikulturalismus; analýza učebnic anglického jazyka; intercultural competences; multiculturalism; analysis of textbooks of English