Psychologický význam sportu při vyrovnávání se jedinců s poruchou hybnosti - Davidová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku vyrovnávání se jedinců s poruchou hybnosti prostřednictvím sportovních aktivit. Cílem této práce je porozumět způsobům vyrovnávání se jedinců s poruchou hybnosti a úloze sportu v tomto procesu u konkrétních jedinců. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje vysvětlení základních pojmů vztahujících se k bakalářské práci: tělesné postižení, postižení jako náročná životní situace a sport v životě jedinců s tělesným postižením. V teoretické části je dále rozpracována problematika zvládání/vyrovnávání se s náročnou životní situací, významů sportu, a to jak v obecné rovině, tak v rovině vyrovnávání se s postižením. V praktické části je pomocí kvalitativního výzkumu zkoumáno, jakou roli hraje sport v procesu vyrovnávání se jedinců s poruchou hybnosti. Rovněž jsou analyzovány i ostatní významy, které tito jedinci sportu připisují.
The psychological importance of sport in the context of individuals coping with physical disability
Keywords: Porucha hybnosti; vyrovnávání se s tělesným postižením; sport u osob s poruchou hybnosti; Mobility disorder; coping with psysical disability; sport for people with mobility impairment