Filosofie pro děti jako koncepce výuky náboženství a katecheze. - Odehnalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce si pokládá dvě otázky, Jak promýšlejí děti ve věku 12 15 let biblické texty? A Jak lze pomocí Filosofie pro děti podněcovat promýšlení víry u dětí ve věku 12 15 let? Pro zodpovězení těchto otázek jsem zvolila postup kvalitativního výzkumu, který spočíval v jednotlivých diskuzích ve vybraných ohniskových skupinách. Tento dialog byl veden pomocí zásad Filosofie pro děti. Teoretická část práce se zabývá vymezením důležitých pojmů, jakými jsou výuka náboženství, katecheze z pohledu různých dokumentů církve a dalších vzdělávacích programů, a upřesněním zásadních rozdílů mezi těmito dvěma pojmy. Dále vymezení struktury a zásad Filosofie pro děti, ale také historicky vývoj tohoto programu. Praktická část se zabývá kvalitativním výzkumem v ohniskových skupinách. Tento výzkum obsahuje diskuze vybraných ohniskových skupin, kde jednotlivé výpovědi jsou zakódovány a následně v tabulce četností výpovědí zařazeny. Podle těchto tabulek je výhodnocována diskuze z hlediska četnosti výpovědí. Následně je vyhodnocován i obsah diskuzí. Dále jsou kódy rozděleny do kategorií ze kterých jsou diskuze vyhodnoceny do závěrečného shrnutí a zodpovězeny položené otázky.
Philosophy for children as a concept of religious education and catechesis.
Keywords: Klíčová slova: výuka náboženství; katecheze; filosofie pro děti; Bůh; víra; zkušenost; identita; RVP ZV; osnovy; znaky náboženské výchovy ohniskové skupiny; metody katecheze; osobnost katechety kvalitativní výzkum; výzkumný design psychologie myšlení; metodologie výzkumu; cíle filosofie pro děti; zásady pro vedení filosofické diskuze; interpretace získaných dat; křesťanství; římsko- katolická církev; církevní dokumenty; Ježíšovi podobenství; Stvoření světa.; Keywords: teaching of religion; catechesis; philosophy for children; God; faith; experience; identity; RVP ZV; curriculum; signs of religious education of focus group; methods of catechesis; personality catechists - qualitative research; psychology of thinking research design; research methodology; objectives of philosophy for children; principles for guiding philosophical discussion; interpretation of collected data; Christianity; Roman Catholic Church; documents of the Church; Jesus' parable; Creation of the world.