Vyhodnocení vztahu teploty vody a vydatnosti pramene v oblasti Klatovska - Havel, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce je zaměřena na vyhodnocení závislosti mezi kolísáním vydatnosti pramene a teploty vody jak v průběhu roku, tak i při extrémních srážko-odtokových událostech na prameni, který je vybavený měrným přepadem s měřícími přístroji s kontinuálním záznamem teploty vody ve vývěru pramene a výšky vodní hladiny na přepadu. Sběr dat probíhal na sestupném puklinovém prameni Točnického potoka, který se nachází v jihozápadní části přírodního parku Plánický hřeben na Klatovsku. Pro vyhodnocení závislosti byly měřeny i další hodnoty stanovištních charakteristik (teplota vzduchu, teplota půdního profilu, vlhkost půdy) a to jak u pramene, tak i v infiltrační oblasti na západním svahu nejvyššího vrcholu Rovná. Formování odtoku na svahu měřeného pramene podléhá pravděpodobně kombinaci mělkého oběhu se složkou odtoku preferenčními cestami při průběhu extrémních srážko-odtokových událostí a oběhu hlubšího, který není prozatím dobře poznán a pochopen.
Evaluation of spring discharge/temperature relation in Klatovsko region
Keywords: pramen; vydatnost; teplota vody; závislost; formování odtoku; spring; discharge; water temperature; dependence; formation of runoff