Spontánní sukcese vegetace v opuštěných lomech v Českém krasu: Porovnání výskytu druhů v lomech a okolí - Karešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Průběh spontánní sukcese vegatece byl sledován v 10 opuštěných vápencových lomech v Českém krasu. Vybranné lokality zahrnovaly 5 lomů s převahou lesní vegetace v okolí a 5 lomů s převahou společenstev bezlesí v okolí. Věk vybranných lomů se pohyboval od 33 let do 97 let. V každé sledované lokalitě a jejím nejbližším okolí (do 100m) byl pořízen kompletní seznam vyskytujících se rostlinných druhů. Z výsledků analýz vyplývá silná závislost výskytu jednotlivých druhů uvnitř lomu na jejich výskytu v okolí. Dalším závěrem práce je ověření funkce lomů jakožto refugií ohrožených druhů rostlin.
Spontaneous succession of vegetation of abandoned quarries in the Bohemian Karst: Occurrence of species in quarries and their surroundings
Keywords: Český kras; lomy; sukcese; rostlinné druhy; refugium; Bohemian Karst; quarries; succession; species of plants; refugium