Přednemocniční neodkladná péče u dětí s akutním dušením - Vetýšková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářské práce se zabývá přednemocniční neodkladnou péčí u dětí s akutním dušením. Pojednává tedy o ošetřování dětí v přednemocniční péči, čímž se stává specifickou, protože péče o děti a péče o dospělé osoby není vždy totožná. Akutní dušení je velmi nepříjemný stav, který vyžaduje co nejrychlejší odborný zásah. Bez pomoci může být pacient ohrožen na životě ztrátou vědomí s náhlým bezdeším. Teoretická část práce se zabývá nejprve stručnou anatomií a fyziologií dýchacího systému, dále specifikami ošetřování pacientů ve věku 018 let, kdy je nejprve rozdělen dětský věk a následně jsou popsány zásady správné komunikace s dětmi a postupy při ošetřování dítěte. Teoretická část práce především přibližuje příčiny akutního dušení u dětí. Jednotlivá onemocnění a úrazy, které mohou děti do 18 let věku postihnout, jsou charakterizovány inspirační nebo expirační dušností. Onemocnění zmíněná v této práci jsou akutní tracheitida, akutní pablánová laryngotracheobronchitida, alergický otok, akutní laryngitida, akutní epiglotitida, akutní bronchitida, akutní bronchiolitida a astma bronchiale. Úrazem je aspirace cizího tělesa. U jednotlivých nemocí je popsána příčina, příznaky a přednemocniční neodkladná péče, mnohdy také diagnostika a první pomoc. Poslední kapitola teoretické části se zabývá neodkladnou resuscitací u dětí. Tato bakalářská práce má 3 cíle: zmapovat frekvenci výskytu akutního dušení u dětí ve výjezdech zdravotnické záchranné služby, zmapovat příčiny výskytu akutního dušení u dětí ve výjezdech zdravotnické záchranné služby a zmapovat informovanost zdravotnických záchranářů o správném poskytování přednemocniční neodkladné péče u dětí s akutním dušením. Praktická část práce je členěna na dvě části. Data získaná v první i druhé části byla vyhodnocena a pro lepší přehlednost zanesena do tabulek a grafů, které byly slovně popsány. Jejich vyhodnocením bylo odpovězeno na všechny výzkumné otázky. Frekvence výskytu akutního dušení u dětí ve výjezdech ZZS Jčk od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2013 včetně byla 598 výjezdů. Bylo zjištěno, že frekvence výskytu každý rok vzrostla. Nejčastější příčiny výskytu akutního dušení u dětí ve výjezdech Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje jsou akutní zánět hrtanu (akutní laryngitida) a dušnost (dyspnoe). Dalšími příčinami takových výjezdů byly například cizí těleso v dýchacím ústrojí nebo respirační selhání. Výsledky dotazníkového šetření byly rovněž vyhodnoceny. Správné odpovědi na otázky zjišťující vědomosti a informovanost o akutním dušení a poskytování přednemocniční neodkladné péče respondentů byly bodově ohodnoceny. Metodou dotazníkového šetření bylo tedy zmapováno, že zdravotničtí záchranáři mají dostatečnou informovanost o poskytování přednemocniční neodkladné péče u dětí s akutním dušením. Údaje získané a zpracované ve výzkumné části bakalářské práce svědčí o tom, že akutní dušení dětí se ve výjezdech ZZS Jčk vyskytuje a počet takových výjezdů každoročně roste. Proto je důležité mít informace o příčinách akutního dušení u dětí, znát charakteristiku a příznaky jednotlivých onemocnění a úrazů, a především mít informace o poskytování přednemocniční nedokladné péče u dětských pacientů s tímto problémem. Je tedy na místě, aby zdravotničtí záchranáři Jihočeského kraji měli optimální informovanost o poskytování přednemocniční neodkladné péče u dětí s akutním dušením.
Prehospital emergency care for children with acute suffocation
Keywords: Přednemocniční neodkladná péče; akutní dušení; děti; akutní laryngitida; akutní epiglotitida; aspirace cizího tělesa; astma bronchiale; Prehospital emergency care; acute suffocation; children; acute laryngytis; acute epiglottitis; inhalation of a foreign object; bronchial asthma