Daň z nemovitostí jako ekonomický nástroj - Trávníčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své práci na téma daň z nemovitostí jako ekonomický nástroj jsem se zabývala sledováním, jak daň z nemovitostí ovlivňuje náklady a hlavně výsledek hospodaření. Zjišťovala jsem, jak se daň z nemovitostí podílí na nákladech a výsledku hospodaření při stávajících daňových podmínkách, dále jak by daň z nemovitostí ovlivnila náklady a výsledek hospodaření, pokud by daň vzrostla na ''evropskou'' úroveň, tzn. že by vzrostla 3x a nakonec jak by se projevilo zrušení daně u sledovaných subjektů. Výpočty jsem prováděla na třech zvolených subjektech (2 zemědělská družstva a 1 soukromý zemědělec). V závěru své práce jsem se zabývala tím, jak daň z nemovitostí ovlivňuje ekonomické rozhodování podnikatelských subjektů a jak tato daň ovlivňuje trh s nemovitostmi.
The real estate tax as an instrument of an economic policy
Keywords: daň z nemovitostí; daň z pozemku; katastr nemovitostí; trh s nemovitostmi; poplatník; plátce daně; real estate tax; feu duty; real estate register; property market; rate-payer; taxable person