Vlivy působící na morfologické změny vemene u plemene zwartbles ve stádě Novosedly nad Nežárkou - Čuta, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo získání a vyhodnocení dat parametrů vemene nedojených ovcí. Během měření byly u 61 ovcí plemene zwartbles ze šlechtitelského chovu sledovány tyto parametry vemene s následující průměrnou hodnotou; hloubka vemene (14,36 cm), šířka vemene (15,91 cm), délka struků (30,5 mm), postavení struků (2,53 bodu), upnutí vemene (2,00 bodu), rozpolcení vemene (3,52 bodu). Znaky velikosti vemene a struků měly stoupající tendenci s pořadím laktace resp. věkem. Postavení struků vzhledem k laktaci resp. věku, mělo stoupající tendenci do 4 laktace s konkrétní hodnotou 2,68 bodu. Rozpolcení vemene mělo nejvyšší a tedy nejhorší hodnoty ve 4 a 5+ laktaci s hodnoty 3,74 a 3,69 bodu. Mortalita jehňat zapříčiněná poruchami vemene tvořila 23% ze všech uhynulých jehňat.
Influences affecting the morphological changes of the udder of the breed zwartbles in the herd Novosedly nad Nežárkou
Keywords: ovce zwartbles; morfologie vemene; znaky vemene; vlivy působící na vemeno; zwartbles sheep; udder morphology; udder traits; effects on the udder