Přístup rodičů a sester z ordinací praktických dětských lékařů k povinnému a nepovinnému očkování dětí. - Suchanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Očkování je důležitou součástí zdravotní prevence, jehož základním významem je předcházení některým infekčním nemocem. Sestra v primární péči kontroluje stav očkování, informuje rodiče o době očkování. V době očkování, má na starosti jeho hladký průběh. Vedle povinného očkování mají rodiče možnost nechat své dítě naočkovat proti některým nemocem, které je nepovinné a proto je hrazeno z jejich soukromých prostředků. Praktická část bakalářské práce je zpracována kombinací kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. Pro kvantitativní výzkumné řešení byla zvolena metoda dotazování, technika dotazníků. Výzkumná skupina rodiče mající děti ve věku 0-10 let. Cílem 1 toho výzkumného šetření bylo zmapovat informovanost rodičů mající děti ve věku 0-10 let o povinném a nepovinném očkování v Českých Budějovicích. Na základě zvoleného cíle byla stanovena hypotéza: Rodiče dětí ve věku 0-10 let jsou informováni o povinném a nepovinném očkování. Hypotéza byla potvrzena. Cílem 2 bylo zjistit, jaké jsou nejčastější obavy rodičů z očkování svých dětí ve věku 0-10 let. Hypotéza stanovená k tomuto cíli, že rodiče dětí ve věku 0-10 let mají obavy z nežádoucích účinků očkování potvrzena nebyla. Obavy má polovina dotázaných rodičů. Cílem 3 bylo zjistit, zájem rodičů o nepovinné očkování dětí. Hypotéza stanovená k tomuto cíli, že rodiče dětí ve věku 0-10 mají zájem o nepovinné očkování se potvrdila. Pro kvalitativní výzkumné šetření byla zvolena metoda dotazování, technika hloubkového rozhovoru se sestrami pracujícími u lékaře pro děti a dorost v Českých Budějovicích. Cílem 4 bylo zmapovat úlohu sestry v motivaci rodičů v očkování. Na základě zvoleného cíle byla stanovena výzkumná otázka: Jakou úlohu hraje sestra v motivaci rodičů v očkování? Na základě rozhovorů se sestrami bylo zjištěno, že sestra motivuje rodiče prostřednictvím informací o očkování. Bakalářská práce by mohla sloužit ke zlepšování informovanosti studentů, rodičů a sester pracujících u praktických lékařů pro děti a dorost a veřejnosti zajímající se o očkování.
Parents´ and nurses´ attitude from the general pediatrist surgery, to obligatory and optional children vaccination.
Keywords: Očkování; Kontraindikace; Informovanost; Sestra; Dítě; Vaccinacion; Contraindiacion; Informed; Nurses; Childern