Biosystematic revision of the Spergularia echinosperma complex - Kúr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá biosystematickou studií středoevropského endemita Spergularia echinosperma. S použitím morfometrických analýz, měření velikosti genomu a molekulárních nástrojů byla osvětlena taxonomická problematika tohoto druhu. Byla potvrzena existence taxonu S. kurkae, což je stabilní allotetraploidní hybrid mezi diploidním druhem S. echinosperma a tetraploidním druhem S. rubra. Na základě vícero důkazů, včetně jednoznačné morfologické odlišitelnosti a častého výskytu bez přítomnosti rodičovských druhů, je navrženo uznání S. kurkae jako samostatného druhu. Navíc byly popsány dva vnitrodruhové taxony uvnitř druhu S. echinosperma - S. echinosperma subsp. echinosperma a S. echinosperma subsp. albensis - lišící se rozšířením a ekologií. Rovněž je předložena kompletní revize lokalit druhů S. echinosperma, S. kurkae a S. rubra v České republice. Nadto práce obsahuje příspěvek zabývající se vývojem 16 mikrosatelitních markerů pro druh S. echinosperma.
Biosystematic revision of the Spergularia echinosperma complex
Keywords: allopolyploidie; endemit; hybridizace; morfometrika; průtoková cytometrie; Spergularia; taxonomie; allopolyploidy; endemism; hybridization; morphometrics; flow cytometry; Spergularia; taxonomy