Jan Amos Komenský - Truchlivý I - IV - Kubisová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce je analýza a komparace čtyř dílů tzv. útěšných spisů Jana Amose Komenského, které vznikly v rozmezí let 1622 ? 1660 (K Truchlivému I a II připojil Komenský s velkým odstupem další dva díly ? Řvání hrdličky v rozsedlinách skalních a Smutný hlas zaplášeného hněvem božím pastýře) V úvodní části je zachycen vliv životních osudů Komenského a politická situace země na vznik jednotlivých spisů. Dále je práce zaměřena na jazyk Truchlivého, poté je zde podrobněji rozebrán List Montanovi a zbytek práce se zabývá jednotlivými díly Truchlivého.
Johannes Amos Comenius - Truchlivý I - IV
Keywords: Jan Amos Komenský; Truchvlivý I - IV; pobělohorská doba; životní osudy Komenského; Opera Omnia 3; List Montanovi; Kristus; Víra; Rozum; Johannes Amos Comenius; Truchlivý I - IV; the influence of Comenius life; Opera Omnia 3; List Montanovi; Christ; Belief; Reason