Připravenost obecní policie na krizové situace ve vybraných obcích s rozšířenou působností v Jihočeském kraji - Bareš, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce na téma "Připravenost obecní policie na krizové situace ve vybraných obcích s rozšířenou působností v Jihočeském kraji" byla zpracována především z důvodu, že tento stav není doposud nikde popsán. Hlavním úkolem této práce tedy bylo zmapovat připravenost vybraných městských policí na řešení situací, které mají za následek vyhlášení krizových stavů a následně potvrdit nebo vyvrátit dvě zadané hypotézy. Prvním cíle této práce bylo navrhnout možnosti zlepšení stavu připravenosti obecní policie s přihlédnutím k velikosti ORP, na základě získaných informací a provedené SWOT analýzy. Druhým cílem diplomové práce je zhodnotit finanční zabezpečení připravenosti obecní policie na krizové situace ve vybraných ORP Jihočeského kraje. Ke zpracování této práce bylo využito literárních zdrojů, platných právních předpisů, platných interních dokumentů a internetových zdrojů kvantitativní výzkum a strukturované rozhovory. Následně byla provedena SWOT analýza, která společně s výstupy získanými z provedeného kvantitativního a kvalitativního výzkumu, dokreslila připravenost vybraných městských policií a zároveň ukázala na možnost zlepšení stavu připravenosti městské policie u obou zkoumaných skupin městských policií. Strukturu práce tvoří obecná charakteristika veřejné správy a organizace územní samosprávy, především postavení obcí s rozšířenou působností a jejich působnost v bezpečnostním systému České republiky. Další část práce popisuje krizové stavy, jejich stručnou charakteristiku, začlenění do legislativy České republiky. V části zaměřené na městskou policii, byla popsána její právní úprava, vývoj až po současný stav, působnost a seznámení s městskými policiemi v jednotlivých obcích s rozšířenou působností Jihočeského kraje, včetně jejich rozdělení na dvě skupiny. Dále byl popsán rozpočet městské policie v návaznosti na krizové stavy, který je součástí rozpočtu obce s rozšířenou působností, jak v oblasti příjmů, tak v oblasti výdajů. V další části této práce jsou graficky a statisticky zpracovány a vyhodnoceny výsledky provedeného dotazníkového šetření. Následně jsou uvedeny výsledky ze strukturovaných rozhovorů, na které navazuje SWOT analýza a návrh na proškolení strážníků v oblasti integrovaného záchranného systému a krizového řízení. Vyhodnocením těchto metod byl učiněn závěr, že z pohledu teoretických znalostí, personálního, materiálního, tak i technického vybavení jsou zkoumané městské policie připraveny dostatečně. Úroveň připravenosti se ale liší dle velikosti obce s rozšířenou působností, ve které jsou městské policie zřizovány. Provedené dotazníkové šetření poukázalo na rozdíl v teoretických znalostech a praktických zkušenostech strážníků, provedené strukturované rozhovory nastínily rozdíly v technické vybavenosti, v rozdílných činnostech, které městské policie provádějí, dále byly zjištěny rozdíly v úrovni spolupráce s ostatními složkami a orgány. Provedená SWOT analýza poukázala na rozdílné silné a slabé stránky a odlišné příležitosti a hrozby, které ovlivňují činnost zkoumaných městských policií. Zároveň byly na základě vlastního šetření navrhnuty pro jednotlivé městské policie strategie pro další rozvoj a zdokonalení této připravenosti. K tomuto byl zároveň navrhnut rámcový obsah školení v legislativě krizového řízení pro strážníky a vrchní strážníky městské policie. Předložená diplomová práce potvrdila obě zadané hypotézy. Tento závěr byl učiněn na základě shrnutí a vyhodnocení provedeného dotazníkového šetření, volných rozhovorů a provedené SWOT analýzy.
Readiness municipal police in crisis situations in selected municipalities with extended powers in the South Bohemian Region.
Keywords: krizová situace; městská policie; obec s rozšířenou působností; emergency situation; city police force; village with extended activities