Spor Jana Černína z Chudenic s pacovskými měšťany o potvrzení městských privilegií v letech 1630-1636 - Veselka, Adam (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje sporu mezi Janem starším Černínem z Chudenic a pacovskými měšťany o potvrzení městských privilegií v letech 1630-1636. Jejím hlav-ním cílem je zrekonstruovat průběh sporu na základě dochované korespondence, která se nachází v Ústřední správě Černínských statků ve Státním oblastním archivu Třeboň, od-dělení Jindřichův Hradec a ve fondu Stará manipulace v Národním archivu Praha. Vedle samotného průběhu sporu se autor věnuje vzájemnému vnímání zúčastněných stran konfliktu. Pacovská privilegia, jejichž konfirmace se stala základem sporu, jsou sledována chronologicky od počátku jejich udělování v kontextu vztahů poddaných a vrchností.
the dispute between Jan Czernin the Elder of Chudenice and the citizens of Pacov regarding confirmation of the town´s privileges that took place in the years 1630-1636
Keywords: privilegia; konfirmace; města; spor; Pacov; Jan starší Černín z Chudenic; Zuzana Černínová z Harasova; privileges; confirmation; towns; dispute; Pacov; Jan Czernin the Elder of Chudenice; Zuzana Czernin of Harasov