Intervenční pohybový program na rozvoj jemné motoriky u dětí se zrakovou disabilitou - Jungvirtová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce, která nese téma "Intervenční pohybový program na rozvoj jemné motoriky u dětí se zrakovou disabilitou", se v teoretické části zaměřuje na děti předškolního věku se zrakovou disabilitou, klasifikaci a typy zrakových vad a jejich příznaky, i jaký je psychický dopad na dítě vlivem disabilit. Zvláštní kapitolu věnuji jemné motorice, jak působí na vývoj dětí s disabilitou zraku a jejich poznávací procesy. Důraz kladu na výcvik hmatového vnímání a přínos bosé chůze. Poslední důležitá kapitola je samostatný intervenční pohybový program, jehož vliv na zlepšení jemné motoriky je promítnutý v praktické části. Praktická část se zaměřuje na působení intervenčního pohybového programu na děti se zrakovou disabilitou. Ze sběru dat a hodnot z testů jemné motoriky, laterality dominantní ruky a rovnováhy bylo zjištěno, jaký vliv mají adekvátní pohybové aktivity, jenž byly nejrůznější motorické, výtvarné a pohybové činnosti aplikované na participanty z Mateřské školy pro zrakově postižené v Českých Budějovicích. Zjištěné výsledky ukazují, že intervenční pohybový program měl na děti pozitivní vliv. Přínos je dobře prokazatelný z výsledných hodnot experimentální skupiny a jejich porovnání se skupinou kontrolní. Cílem této bakalářské práce je vypracování intervenčního pohybového programu pro děti se zrakovou disabilitou, zaměřeného na jemnou motoriku ruky.
Intervention motion program for the development of motor skills in children with visual disability
Keywords: děti; motorika; disabilita; pohybová aktivita; zdraví; children; mototrial; disability; exercuse; health