Katechetická metodologie sv. Augustina - Čandová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se na základě údajů o Augustinově životě a rozboru některých jeho děl, snaží odpovědět na otázky: Jak se promítá Augustinův způsob hledání pravdy do jeho pastorace, homilií a katechezí. Jaké metody mohou dnešní katecheté či učitelé náboženství najít v jeho katechetických spisech. Augustin ve svých katechetických příručkách reaguje i na různou úroveň vzdělání katechumenů, doporučuje snížit se na úroveň toho nejméně zdatného posluchače, tak jako se ponížil i Kristus. Nezáleží však na různých názorech na určitý problém, ale důležité je aby měli všichni společný cíl, kterým je, upřímná snaha poznání Boží pravdy. Hlavní cíle katecheze je vést k víře, naději a lásce. Na přední místo pro spásu člověka staví Augustin jednotu a čistotu církve.
Catechetical methodology of St. Augustin
Keywords: Augustin; Bůh; církev; pravda; Písmo; katechetika; katechetická metodologie; katechetické příručky; vyučování; pastorační činnost; modely katecheze; katechetické principy; didaktické principy.; Augustine; God; church; truth; Scriptures; catechetics; methodology of catechesis; catechetical treatises; teaching; pastoral working; models of catechesis; fundamentals of catechesis; fundamentals of didactics.