Rozvoj komunikativních kompetencí v předškolním věku prostřednictvím loutek - Velíšková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce ve své teoretické části seznamuje s obecnými charakteristikami komunikace. Přibližuje vývoj dětské řeči a konkrétně se zaměřuje na komunikativní kompetence. Pojmenovává možné problémy týkající se řeči i celé komunikace. Dále upozorňuje na specifika loutkového divadla a na možnosti jeho využití v mateřské škole. V praktické části se práce zabývá výzkumem obtížnosti zvládání komunikativních kompetencí u dětí v praxi mateřských škol. Přílohu práce tvoří manuál, který nabízí příklady konkrétní práce s loutkou a tím poskytuje několik praktických nápadů.
Pre-School Children Competencies Development by means of Marionettes
Keywords: Komunikace; komunikativní kompetence; loutkové divadlo; mateřská škola; loutky; loutková hra; communication; communication competencies; marionette theatre; kindergarten; marionette; puppet play