Zajištění bezpečí pacienta ve zdravotnickém zařízení. - Michálková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2014)
Obsahem diplomové práce je shrnutí problematiky týkající se kvality a bezpečí poskytovaných služeb a prostředí zdravotnických zařízení. Teoretická část je průřezem celou tématikou kvality a bezpečí od kultury kvality a bezpečí, zajišťování a vytváření bezpečné péče na evropské a světové úrovni, přes příčiny a prevenci nežádoucích událostí, vliv Evropské unie na tuto problematiku, po národní legislativu, akreditační šetření a hodnocení kvality a bezpečí. Empirická část práce je zaměřena směrem k hlubšímu prozkoumání problematiky, ujasnění si pojmů, příčin a souvislostí. Účelem není přímo vyvozovat závěry, ale prozkoumat, jak si některá zařízení stojí v porovnání s teorií a v porovnání mezi sebou. Smyslem a cílem práce je, zjistit zda v současnosti zaváděná opatření a změny vedou ke zkvalitnění služeb a větší bezpečnosti. Hlavním cílem práce tedy je: Zjistit, zda zavedení RBC (Resortní bezpečnostní cíle) má pozitivní vliv na bezpečnost pacientů ve zdravotnických zařízeních Plzeňského a Jihočeského kraje a porovnat rozdíly. Jako nástroj k objasnění kvality a bezpečnosti jsem zvolila kvalitativní deskriptivní výzkum a kvantitativní analýzu výskytu nežádoucích událostí ve sledovaném souboru. Kvalita byla zjišťována pomocí dotazníkového šetření sestaveného z hlavních a nejdůležitějších pojmů teoretické části. Z dat získaných dotazníkem byl následně sestaven popis kultury kvality a bezpečí jednotlivých zařízení a to pak bylo porovnáno. Numerická data byla použita k porovnání výskytu nežádoucích událostí před a po zavedení programu kontinuálního zvyšování kvality a bezpečí a také mezi členy souboru.
Ensuring Patient Safety in Healthcare Facility.
Keywords: kvalita a bezpečí; kultura kvality a bezpečí; nežádoucí události; akreditační šetření; hodnocení kvality a bezpečí; quality and safety; culture of quality and safety; adverse events; accreditation investigation; evaluation of the quality and safety